Actiepunten voor de DGA

Nu 2023 er bijna op zit, is het verstandig om rekening te houden met nieuwe en gewijzigde wetgeving. In dit blogbericht hebben wij de belangrijkste wijzigingen en bijbehorende actiepunten voor u als DGA op een rij gezet.

Controleer schulden bij uw bv en los ze zo nodig af

Vanaf 2023 wordt, indien u samen met uw partner schulden heeft bij uw eigen bv die een gezamenlijk bedrag van meer dan € 700.000 bedraagt, het meerdere boven de
€ 700.000 belast als aanmerkelijk belangvoordeel in box 2 tegen een tarief van 26,9%. Wanneer uw bv leent aan uw (klein)kinderen, (groot)ouders, of die van uw partner, is de grens van € 700.000 ook van toepassing op deze verbonden personen en hun partners. Als zij zelf geen aanmerkelijk belang in uw bv hebben (5% of meer), zal de belastingheffing over het meerdere boven de € 700.000 bij u plaatsvinden. Als zij echter wel een aanmerkelijk belang hebben, zal de heffing bij de lener/verbonden persoon zelf plaatsvinden.

Eigenwoningschuld

Bestaande eigenwoningschulden bij uw eigen bv op 31 december 2022 vallen buiten deze maatregel. Als u deze schulden na deze datum aangaat, dient u een hypotheekrecht te verlenen aan uw eigen bv om onder deze uitzondering te vallen. Onder eigenwoningschulden worden in dit verband uitsluitend schulden verstaan die zijn aangegaan voor de woning die als hoofdverblijf wordt gebruikt. Schulden voor een tweede woning of vakantiehuis vallen niet onder deze uitzondering.

Verlaag uw schuldenlast

Het is raadzaam om uw schulden (die geen eigenwoningschulden zijn) bij uw eigen bv te inventariseren. Als deze schulden op 31 december 2023 hoger zijn dan € 700.000, zal de eerste toetsing plaatsvinden tegen deze grens. Zorg ervoor dat u tegen die tijd de schuldenlast zoveel mogelijk hebt teruggebracht tot maximaal € 700.000. U kunt dit bijvoorbeeld realiseren door de lening af te lossen met privémiddelen of via een dividenduitkering. Houd er echter rekening mee dat in het geval van een dividenduitkering 26,9% box-2-belasting van toepassing is. Als u vastgoed in privé bezit heeft, kunt u overwegen dit te verkopen en met de opbrengst de schuldenlast bij uw eigen bv te verminderen.

Let op:
Vanaf 2024 wordt de grens voor het bedrag waarboven u box 2-belasting moet betalen over een schuld aan uw eigen bv fors verlaagd naar € 500.000. Als u een schuld heeft aan uw eigen bv die zich bevindt tussen € 500.000 en € 700.000, zult u volgend jaar moeten overwegen om af te lossen op deze schuld om te voorkomen dat u belasting verschuldigd bent in box 2.

Invorderen conserverende aanslag

Wanneer u een aanmerkelijk belang (5% of meer aandelenbelang) bezit in een bv en besluit te emigreren, wordt u geacht uw aanmerkelijkbelangaandelen te hebben vervreemd. In dat geval wordt een conserverende aanslag opgelegd over de meerwaarde, waarvoor u, onder bepaalde voorwaarden, uitstel van betaling kunt krijgen. Deze aanslag wordt ingevorderd voor zover u na emigratie inkomen uit de bv ontvangt. Volgens de huidige wetgeving kan de conserverende aanslag ook worden ingevorderd als u na emigratie bovenmatig leent van een nieuw opgerichte, in het buitenland gevestigde vennootschap waarin u een aanmerkelijk belang hebt. Vanaf 2024 wordt de conserverende aanslag in deze situatie echter niet meer ingevorderd. Dit geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023.

Twee tariefschijven in box 2

Vanaf 1 januari 2024 wordt er een progressief tarief geïntroduceerd in box 2. Er wordt een eerste schijf ingevoerd met een tarief van 24,5% voor box-2-inkomen (zoals dividenden) tot € 67.000, en daarboven geldt een tarief van 33%. De invoering van twee tariefschijven was al vastgesteld in het Belastingplan 2023. Dit jaar is echter alleen het tarief in de tweede schijf aangepast. Dit tarief was oorspronkelijk vastgesteld op 31%, maar is nu verhoogd naar 33%. Indien u een fiscaal partner heeft, geldt vanaf 2024 het lagere box-2-tarief tot € 134.000 bij een gelijke verdeling van het inkomen tussen u en uw partner.

Actiepunt:
Overweeg het uitkeren van een extra hoog dividend zorgvuldig. Momenteel wordt dit nog volledig belast tegen het tarief van 26,9% voor box-2-heffing. Echter, dit is niet altijd de meest gunstige keuze, dus het is raadzaam om eerst advies in te winnen bij uw belastingadviseur. Tot een bedrag van € 67.000 (voor fiscale partners: € 134.000) is het voordeliger om te wachten met de dividenduitkering tot 2024, vanwege de tariefsverlaging van 26,9% naar 24,5% die van kracht wordt in dat jaar.

Voorkom onverrekenbaar ab-verlies

Verliezen die vanaf 2019 zijn ontstaan uit een aanmerkelijk belang (ab), kunnen nog gedurende 6 jaar worden verrekend met toekomstige ab-winst. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden bij toekomstige dividenduitkeringen of winst bij de verkoop van uw ab-aandelen. Voor ab-verliezen uit 2018 en eerdere jaren blijft de oude termijn van 9 jaar van kracht. De mogelijkheid voor achterwaartse verliesverrekening bedraagt 1 jaar. Dit betekent dat een ab-verlies uit 2014 na 31 december 2023 niet meer verrekenbaar is. Het is raadzaam tijdig actie te ondernemen, wellicht kunt u door dit tijdig te doen (een deel van) de verliezen alsnog verrekenen. Raadpleeg uw adviseur voor inzicht in de mogelijkheden die u hiervoor heeft.

Actiepunt:
Controleer of u nog ab-verlies hebt in 2023 en voorkom dat dit niet meer verrekenbaar is.

Zet onverrekenbaar ab-verlies om in belastingkorting

Als u een onverrekenbaar aanmerkelijk belang-verlies (ab-verlies) in box 2 heeft omdat u geen aanmerkelijk belang meer hebt, bestaat de mogelijkheid om dit ab-verlies gedurende de 9 jaren na het jaar waarin u het verlies heeft geleden, om te zetten in een belastingkorting in box 1. Dit betekent dat u bijvoorbeeld een ab-verlies dat u in 2014 heeft geleden nog tot 31 december 2023 kunt omzetten in een belastingkorting in box 1. Deze korting kunt u vervolgens verrekenen met de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen in box 1 over het jaar 2023.

Voorkom bijbetaling vennootschapsbelasting

Als uw besloten vennootschap (bv) vennootschapsbelasting moet bijbetalen, kan er 8% belastingrente in rekening worden gebracht. U kunt dit voorkomen door een realistische inschatting te maken of te laten maken van de verschuldigde vennootschapsbelasting. Als uw bedrijf in 2023 beter presteert dan aanvankelijk verwacht en de winst waarschijnlijk hoger zal uitvallen, is het raadzaam om een aanvullende voorlopige aanslag aan te vragen.

Tot slot

Wilt u advies over de mogelijke acties die voor u van belang kunnen zijn, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!