Agrarisch recht

Als agrarisch ondernemer kunt u te maken krijgen met vraagstukken over fosfaatrechten, betalingsrechten of maatregelen die zijn opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wat kunt u doen wanneer uw aanvraag voor betalingsrechten wordt afgekeurd? Is het zinvol om bezwaar of beroep in te stellen tegen een boete in het kader van de Meststoffenwet?
Ook kunt u te maken krijgen met vraagstukken op het gebied van pacht en huur. Waar moet u opletten bij het aangaan van een pacht- of huurovereenkomst? Welke vormen van pacht of huur zijn er?

Wij hebben veel ervaring met advisering in de agrarische sector en kunnen u nader informeren. Daar waar het nodig is, kunnen wij uiteraard uw belangen behartigen in een bezwaar- of beroepsprocedure.

Fosfaatrechten

Op 1 januari 2018 is een wijziging van de Meststoffenwet in werking getreden. Landbouwbedrijven die bedrijfsmatig melkvee houden hebben fosfaatrechten nodig. Fosfaatrechten kunnen, onder voorwaarden, worden overgedragen. Bij deze overdracht zijn de nodige juridische- en fiscale aandachtspunten. Heeft u te weinig fosfaatrechten of heeft u ze juist over? Wilt u fosfaatrechten kopen, verkopen, huren of verhuren?

Wij kunnen u adviseren over de constructie die voor u het meest interessant is.

Pachtrecht

Pachtrecht gaat over de rechten en plichten van grondeigenaren en grondgebruikers van agrarische onroerende zaken. Pacht of verpacht u grond of gebouwen voor de landbouw, dan dient u veelal een pachtovereenkomst op te stellen. De opgestelde pachtovereenkomst dient naar de Grondkamer te worden gestuurd. De Grondkamer toetst de pachtovereenkomst vervolgens aan wet- en regelgeving. Het aangaan van een pachtovereenkomst dan wel de beëindiging van een pachtovereenkomst is specialistisch werk. Onze adviseurs kunnen u adviseren over uw rechten en plichten met betrekking tot pacht. Ook bij geschillen aangaande een pachtovereenkomst kunt u bij ons terecht.