Blijft de Spaar-BV (voorlopig) in stand?

Box 3

Door de lage rente over spaargeld is er al jarenlang veel te doen over de box 3-heffing. De Hoge Raad besliste in december 2021 dat de box 3-heffing dient plaats te vinden over het werkelijke rendement in plaats van een fictief rendement. Naar aanleiding van deze uitspraak zal er nieuwe (spoed)wetgeving komen aangaande de box 3-heffing.

Spaar-bv

Om geen inkomstenbelasting in box 3 te hoeven betalen zijn er de afgelopen jaren veel spaar-BV’s opgericht. Het is, na de uitspraak van de Hoge Raad, de vraag of het verstandig is om een spaar-BV in stand te laten of op te heffen.

Bij een spaar-BV wordt het werkelijke rendement belast, dit in tegenstelling tot de huidige box 3-heffing die gebaseerd is op heffing over een fictief rendement.

Hoe nu verder met de Spaar-BV?

Heeft u alleen bezittingen met weinig rendement (zoals spaargeld), dan kan het aantrekkelijk zijn om de spaar-BV op te heffen. Er kunnen echter ook goede redenen zijn om uw spaar-BV ‘te houden’. Als de box 3-heffing wordt berekend met het werkelijke rendement, kan het zo zijn dat u over box 3-vermogen dat goed rendeert, straks veel meer belasting gaat betalen.

Nieuwe wetgeving box 3

De wetgever is op dit moment bezig om nieuwe regels te maken voor box 3. Vanaf 1 januari 2025 moet er over het werkelijke rendement belasting worden geheven. Het lijkt daarom verstandig om uw spaar-BV, in ieder geval tot het najaar van 2022, aan te houden.

Nieuwe wetgeving box 2

Naar waarschijnlijkheid gaat het kabinet ingrijpen betreft de tarieven in box 2. Zo zouden er plannen zijn om:

  • De box 2-heffing te verhogen (in 2022 26,9%) de grens voor het opstaptarief ad 25,8% in de vennootschapsbelasting alsnog vast te stellen op € 200.000 in plaats van € 395.000 euro. Bij winsten boven € 200.000 is dit een aanzienlijke lastenverzwaring;
  • Het opstaptarief in de vennootschapsbelasting te verhogen van 15% naar 20% (tot maximaal € 100.000).

 

Conclusie over de toekomst van de spaar-BV

Het zou dus kunnen dat degenen die een (spaar)BV hebben straks indirect de rekening van de box-3 reparatie betalen. Vooralsnog is er veel onzekerheid over de aanpassingen in box 3 (en wellicht box 2). Het is verstandig om in het najaar van 2022 uw adviseur te raadplegen over het al dan niet in stand houden van uw spaar-BV.

Advies nodig? PaQt staat voor u klaar!