Meer duidelijkheid over de belastingheffing in box 3

Er is meer duidelijkheid over de belastingheffing in box 3 van de inkomstenbelasting. Het kabinet stelt voor om het nieuwe box 3-stelsel per 2025 vorm te geven als een vermogensaanwasbelasting. Op 15 april jl. heeft Staatsecretaris Van Rij een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief worden de contouren geschetst van het nieuwe systeem en de opties voor rechtsherstel voor de mensen die belasting hebben betaald over vermogen in box 3 (in 2017 t/m 2022).

Meer informatie of hulp nodig? Neem direct contact met ons op!

Wat is vermogensaanwasbelasting?

Met een vermogensaanwasbelasting wordt jaarlijks belasting geheven over de werkelijke genoten reguliere inkomsten (zoals rente, dividend, huur en pacht) en over de waardeontwikkeling van vermogensbestanddelen (zoals koerswinst of -verlies) van aandelen en waardestijging of waardedaling van onroerend goed.

aandelen-dividend

Rechtsherstel

Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van december 2021 wordt nu voorgesteld om mensen rechtsherstel te bieden op basis van een nieuwe berekening die dichtbij het werkelijk rendement komt. Voor de jaren 2023 en 2024 wordt bekeken of middels spoedwetgeving voor deze jaren, voor wat betreft de belastingheffing in box 3, ook kan worden aangesloten bij de uiteindelijke vormgeving van het rechtsherstel.

Iedereen die over de jaren 2017-2020 bezwaar heeft gemaakt tegen de belastingheffing in box 3, wordt automatisch rechtsherstel geboden.

Heeft u geen bezwaar gemaakt over de jaren 2017-2020 en staat de aanslag al vast? Dan krijgt u nu nog geen rechtsherstel. Een uitspraak van de Hoge Raad in een andere box 3-procedure is hierbij van groot belang. Deze uitspraak wordt in 2022 verwacht. Deze procedure gaat over de vraag of ook rechtsherstel moet worden geboden aan de mensen die geen bezwaar hebben gemaakt tegen de aanslagen 2017 tot en met 2020 en waarvan de aanslag op 24 december 2021 onherroepelijk vaststond.

Aanslagen inkomstenbelasting 2021

Heeft u over het jaar 2021 voor 1 mei aangifte gedaan en verwacht u een teruggaaf, dan krijgt u in eerste instantie een voorlopige aanslag opgelegd die is gebaseerd is op de ‘oude’ systematiek. Bij de definitieve aanslag, deze zal waarschijnlijk niet eerder dan in het najaar 2022 worden vastgesteld, zal rekening worden gehouden met de uitspraak in de box 3-procedure.

 

belastingdienst-aangifte