Met de jubelton die dit jaar volledig verleden tijd is, blijft de woningmarkt echter gespannen. Veel vermogende ouders overwegen dan ook om hun kinderen te ondersteunen bij de aankoop van een woning door middel van een ‘familiehypotheek’. Maar wat zijn de voor- en nadelen en waar moet u zeker op letten?
Familiehypotheek
Vaststellen rente
Bij het vaststellen van de rente voor een familiehypotheek is het belangrijk dat deze zo veel mogelijk in lijn blijft met wat een bank zou hanteren. Er mag een hogere of een veel lagere rente worden toegepast, mits dit zakelijk gerechtvaardigd is. Denk hierbij aan situaties waarin een kind nog geen vaste baan heeft of wanneer de bank al een eerste recht van hypotheek heeft. In dergelijke gevallen is een hogere rente te rechtvaardigen vanwege het grotere risico op wanbetaling. Uiteindelijk wordt de hoogte van de rente beïnvloed door diverse factoren, waaronder de looptijd van de lening en de afgesproken aflossingsvorm.
Rente aftrekbaar en belast
Een familielening is aftrekbaar mits aan de daarvoor geldende voorwaarden wordt voldaan. Zo moet de lening bijvoorbeeld minimaal 30 jaar lineair of annuïtair worden afgelost. Een hogere rente kan in dit opzicht gunstig zijn, omdat de leidt tot een hogere aftrek in box 1. De rente die de ontvangers, meestal de ouders, ontvangen, wordt belast in box 3. Voor 2024 wordt uitgegaan van een forfairtair rendement van 6,04%, waarover 36% belasting moet worden betaald. Dit is fors, maar in vergelijking met de huidige spaarrente zal een familielening ook voor hen voordeliger uitpakken.
Rente terugschenken
Gezien het bovenstaande is het voordelig om een zo hoog mogelijk rentepercentage af te spreken en dit vervolgens geheel of gedeeltelijk terug te schenken. Door gebruik te maken van de jaarlijkse schenkvrijstelling, voor kinderen € 6.633 in 2024, kan de rente dus geheel of gedeeltelijk onbelast worden teruggeschonken, terwijl deze wel volledig aftrekbaar is voor het kind.
Belangrijk is om ervoor te zorgen dat er geen direct verband bestaat tussen de rente en de schenking. Maak beide bedragen los van elkaar over en vermijd het verrekenen ervan om mogelijke discussies met de belastingdienst te voorkomen.
Familiehypotheek en lening bij de bank
Een gedeeltelijke financiering via een familielening brengt ook voordelen met zich mee. Een bank is namelijk eerder geneigd om een woning gedeeltelijk te financieren wanneer ook een andere partij, zoals de ouders, een deel van de financiering op zich neemt. Dit vermindert immers het risico voor de bank, wat mogelijk resulteert in een lagere rente voor de lening.
Tot slot
Met de afschaffing van de jubelton zijn er dus nog steeds mogelijkheden om uw kind(eren) financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning en hier op een fiscaal gunstige manier mee om te gaan. Het is echter belangrijk om de financieringsafspraken goed vast te leggen en bij voorkeur door een notaris te laten bekrachtigen. Dit draagt bij aan vertrouwen voor de toekomst.
Wilt u meer weten over de familiehypotheek?
Copyright 2024 PaQt B.V. - Alle rechten voorbehouden