Btw en zonnepanelen
Als een particulier zonnepanelen aanschaft en stroom levert aan zijn energieleverancier, is hij ondernemer voor de omzetbelasting. Doordat hij als ondernemer wordt gezien, kan hij de btw die hij heeft betaald voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen, terugvragen.
Hierdoor moet de zonnepaneeleigenaar in beginsel ook btw afdragen over de stroom die hij opwekt. Echter door deel te nemen aan de Kleineondernemersregeling (KOR), hoeft de zonnepaneeleigenaar deze btw niet af te dragen, maar heeft hij nog steeds recht op de teruggaaf van de btw die betrekking heeft op de aankoop en installatie van de zonnepanelen.
Btw op de bouwkosten van nieuwbouwwoningen
Tegenwoordig worden op nieuwbouwwoningen vrijwel altijd zonnepanelen geplaatst. De eigenaren van deze woningen vonden dat zij, naast de btw die ziet op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, ook de btw die ziet op de bouwkosten van de nieuwbouwwoning, konden terugvragen. De woning wordt immers gebruikt voor het opwekken van de stroom.
De Belastingdienst was het echter niet eens met het standpunt van de woningeigenaren en als gevolg hiervan zijn er diverse procedures opgestart. Er werd door de rechtbanken en de gerechtshoven niet altijd hetzelfde gedacht over dit vraagstuk. Maar nu heeft de Hoge Raad eindelijk duidelijkheid gegeven over deze problematiek.
Wat speelde er?
Twee partners hebben een perceel bouwgrond gekocht en hierop wordt een woning gebouwd. Er worden zonnepanelen op het dak van de woning geplaatst. De woning beschikt daarnaast over een werkkamer die (belast) wordt verhuurd. De rest van de woning wordt gebruikt voor bewoning (privé).
Naast de btw die ziet op de aanschaf van de zonnepanelen, wordt ook de btw die ziet op de bouwkosten van de woning teruggevraagd. Er bestaat volgens de eigenaren namelijk recht op een teruggaaf, omdat de gehele nieuwgebouwde woning ten dienste staat aan en bestemd is voor de opwekking van energie. De Belastingdienst gaat hier niet mee akkoord.
Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft de Belastingdienst in het gelijk gesteld en heeft geoordeeld dat er geen rechtstreeks en onmiddellijk verband bestaat tussen de levering van energie via de zonnepanelen en de aanschaf van het perceel en de bouw van de woning. Het pand heeft namelijk een woonfunctie en is geen energiecentrale.
Oordeel Hoge Raad
De partners kunnen zich niet vinden in de uitspraak van het hof en gaan in cassatie bij de Hoge Raad. De Hoge Raad sluit zich aan bij het oordeel van het hof en oordeelt dat de eigenaren de kosten voor het perceel en het woonhuis hoe dan ook zouden hebben gemaakt, ook indien zij de zonnepanelen niet zouden hebben aangeschaft. Deze kosten zijn dan niet gemaakt voor het met zonnepanelen opwekken en tegen vergoeding leveren van energie. Volgens de Hoge Raad heeft de Belastingdienst de btw-aftrek dan ook terecht geweigerd.
Als er geen rechtstreeks en onmiddellijk verband bestaat tussen de bouw van de woning enerzijds en de levering van energie anderzijds, bestaat er geen recht op aftrek van de btw die drukt op de aanschaf van het perceel en de bouw van de woning. De btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan wel worden teruggevraagd.
Wilt u meer informatie of een vrijblijvend gesprek inplannen? Maak hier uw afspraak!
Copyright 2024 PaQt B.V. - Alle rechten voorbehouden