Gewijzigde overdrachtsbelasting

Invoering waardegrens
Vanaf 1 april 2021 wordt de vrijstelling begrensd en geldt deze voor aangekochte woningen waarvan de waarde niet meer bedraagt dan € 400.000. Bij een hogere waarde bent u over de volle aankoopprijs 2% overdrachtsbelasting verschuldigd. Doorslaggevend voor de waardegrens is het tijdstip van overdracht bij de notaris.

Schriftelijke verklaring
Om het 2%-tarief of de startersvrijstelling te kunnen benutten, moet u schriftelijk verklaren dat u de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. Daarvoor is een standaardformulier te vinden op de site van de Belastingdienst. U kunt dit formulier invullen en ondertekenen in het bijzijn van de notaris op de dag van de overdracht. Daarnaast is er een standaardformulier voor gerechtigden op de startersvrijstelling, waarmee u verklaart de vrijstelling niet eerder te hebben toegepast. De notaris moet een elektronische kopie van de verklaring op de voorgeschreven wijze naar de Belastingdienst sturen.

Let op
Wilt u samen met uw partner een woning kopen, maar voldoet slechts een van u beiden aan de leeftijdsgrens, dan kan de vrijstelling alleen worden benut door de partner die aan de leeftijdsgrens voldoet voor zijn/haar aandeel in de eigendom van de aangekochte woning.

Meer OVB bij overige woningaankoop
Voor woningen die met andere bedoelingen worden gekocht, is het OVB-tarief verhoogd van 2% naar 8%! Koopt u dus een tweede woning of vakantiehuis en gebruikt u die niet of slechts tijdelijk als hoofdverblijf, dan betaalt u bij de aankoop 8% OVB. Dat tarief geldt ook bij de aankoop van een woning voor uw kind of als u een woning aanschaft voor de verhuur.