Heffingsvermindering verduurzaming huurwoningen

Tip voor u als verhuurder

Bent u de verhuurder van sociale huurwoningen waarvan de maximale huurprijs €752,33 in 2021 bedraagt en moet u daardoor verhuurderheffing betalen? Dan hebben wij goed nieuws voor u. Vanaf 1 juli 2021 is het namelijk weer mogelijk om de heffingsvermindering verduurzaming aan te vragen, dit wel onder de voorwaarde dat u dit investeert in energiebesparende maatregelen.

Deze heffingsvermindering is er in het verleden al geweest maar werd in 2019 stopgezet, doordat het beschikbare budget was overschreden. De planning was dat deze heffingsvermindering pas vanaf 2022 weer zou worden opengesteld, maar dit is vervroegd naar 1 juli 2021.

Wanneer komt u in aanmerking? Wanneer de huurwoningen met minimaal drie energie-indexklassen wordt verbeterd, dan komt u voor de vermindering in aanmerking. Naast de energie-indexklassen heeft u bij de nieuwe openstelling ook een NTA 8800-energielabel (voorheen: NEN 7120) nodig. Dit NTA 8800-energielabel is 10 jaar geldig. Tegenwoordig zijn woningeigenaren verplicht om bij oplevering, verkoop of verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder.

Tijdelijke versoepeling voor het gebruik van oudere energielabels

Het is noodzaak om voor aanvang van de verduurzamingswerkzaamheden, een energielabel op basis van het NTA 8800 te laten opnemen. De opname en registratie van dit label is zeer belangrijk, deze moeten namelijk klaar zijn op het moment dat u de begrote investering aanmeldt. De aanmelding kan via het eLoket (digitaal loket) bij het RVO; www.rvo.nl. Wanneer u het project aanmeldt tussen 1 juli 2021 en 1 oktober 2021, dan mag u het energielabel gebruiken met een opnamedatum van na 1 juli 2020. Kortom betekent dit dat de opname dus 12 maanden oud mag zijn. Na 1 oktober 2021 geldt hiervoor de gebruikelijke termijn van 6 maanden, houd hier dus rekening mee.

Tot slot willen we als tip meegeven dat het loket minimaal 3 maanden open is, na deze 3 maanden is het afhankelijk van het budget. Wanneer het budget op is wordt het loket wederom gesloten. Bij de vorige openstelling van deze heffingsvermindering was het beschikbare budget op zeer korte termijn op. Dus wees er zo snel mogelijk bij! Nogmaals 1 juli aanstaande is de opening voor heffingsvermindering verduurzaming huurwoningen.

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.