Inbreng onderneming in BV, met fiscale afrekening?

Als uw eenmanszaak flinke winsten oplevert, kan het fiscaal voordelig zijn om deze in te brengen in een BV. Dit kan fiscaal geruisloos, maar ook ruisend (met fiscale afrekening). Deze laatste optie kan opmerkelijk genoeg de aantrekkelijkste blijken.

Overwinst

Het kan fiscaal gezien voordelig zijn om uw eenmanszaak om te zetten in een BV-structuur, omdat u dan alleen nog (direct) inkomstenbelasting betaalt over uw loon uit de BV. De overwinst wordt in eerste instantie alleen belast met 19% vennootschapsbelasting.

Belastingheffing uitstellen

Blijft u ondernemen in een eenmanszaak, dan wordt uw gehele winst direct belast met inkomstenbelasting. U heeft dan nog wel recht op de ondernemersfaciliteiten (zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling), maar bij een grote winst (meer dan € 120.000 per jaar) weegt dit niet op tegen het voordeel van de lagere vennootschapsbelasting.

Tip:  Het maximale voordeel van een BV-structuur wordt bereikt door zo veel mogelijk winst achter te laten in de BV en niet als loon uit te keren. Hierbij moet echter ook rekening worden gehouden met de gebruikelijkloonregeling die eist dat u een marktconform salaris aan uzelf uitkeert.

Ruisend of geruisloos?

U kunt fiscaal gezien op verschillende manieren overstappen naar een BV-structuur. De meest bekende is een geruisloze inbreng, waarbij de boekwaarden binnen de eenmanszaak worden doorgeschoven naar de BV. In dat geval hoeft er dus niet te worden afgerekend met de Belastingdienst.

Dit klinkt aantrekkelijk, maar in bepaalde situaties is een ruisende inbreng, dus met directe afrekening met de Belastingdienst, voordeliger. In zo’n situatie moet u weliswaar een stakingswinst in aanmerking nemen voor de binnen uw onderneming aanwezige stille reserves en goodwill, maar deze mag direct worden omgezet in een lijfrenteverplichting bij de BV. Hiermee wordt de heffing over deze stakingswinst doorgeschoven naar het moment dat de BV start met het uitkeren van deze lijfrente.

Een groot voordeel van deze wijze van inbreng is dat uw BV mag starten met hogere boekwaarden. Hierin zijn namelijk ook de stille reserves en de goodwill opgenomen. Daarover mag door de BV fiscaal worden afgeschreven, omdat hierover is afgerekend met de Belastingdienst.

Overige voordelen van een ruisende inbreng (ten opzicht van een geruisloze) zijn:

  • er is geen vervreemdingsverbod van de aandelen van drie jaar van toepassing;
  • er zijn geen voorwaarden ten aanzien van creditering.

Om gebruik te kunnen maken van een ruisende inbreng met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 moet er voor 1 april 2023 een intentieverklaring worden geregistreerd bij de Belastingdienst. U heeft vervolgens tot 1 oktober 2023 de tijd om de inbreng in de BV daadwerkelijk te voltooien.

Wilt u weten of een BV-structuur voor u voordelig is en op welke wijze deze kan worden gerealiseerd?