Volmacht beter dan een en/of-rekening

Wie een dagje ouder wordt, vindt het wellicht fijn om ondersteuning te krijgen bij financiële zaken. Zo komt het regelmatig voor dat een (alleenstaande) ouder zijn of haar bankrekening deelt met een kind via een en/of-rekening. Er zijn banken die dat ook jarenlang hebben geadviseerd. Een en/of-rekening is een gezamenlijke rekening, waarbij beide rekeninghouders geld kunnen storten of opnemen en betalingen kunnen doen. Dit lijkt op het eerste gezicht handig, maar kan tot onverwachte gevolgen leiden.

De keerzijde

Een en/of-rekening staat weliswaar op twee namen, maar dit zegt niets over wie de eigenaar is van het saldo op die rekening. Dat is namelijk niet zonder meer 50%-50%. Dit is niet alleen lastig bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting van de rekeninghouders, maar ook bij overlijden. Bij overlijden moet namelijk aan de hand van de bankmutaties worden nagegaan van wie het saldo op de rekening is en welk deel van dat saldo in de nalatenschap valt. Zo liet een moeder haar rekening omzetten in een en/of-rekening met haar dochter. De dochter overleed echter eerder dan haar moeder en had meer schulden dan bezittingen. Vervolgens ontstond er discussie of het geld van de gezamenlijke rekening (het spaargeld van moeder) gebruikt mocht worden om de schulden te betalen.

Tip

Veel beter dan een en/of-rekening is een bancaire volmacht. De rekening blijft dan op naam van de ouder staan, maar het kind krijgt toestemming om betalingen te doen. U kunt zelfs nog verder gaan, door een financiële notariële volmacht op te stellen of een levenstestament.