Jubelton verdwijnt! Laatste kans voor 2023

Tot 1 januari 2023 bestond de mogelijkheid om iemand tussen de 18 en 40 jaar een belastingvrije schenking te geven van 106.671 euro voor de eigen woning, ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Vanaf 1 januari 2023 is deze jubelton al verminderd tot 28.947 euro. De jubelton wordt vanaf 1 januari 2024 volledig afgeschaft. In dit bericht zetten wij de mogelijkheden die u nog heeft op een rijtje.

Aanvullen van eerdere schenking

Indien u in 2022 (of 2021) een schenking heeft gedaan aan iemand tussen de 18 en 40 jaar, en de ontvanger van de schenking heeft aanspraak gemaakt op de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning in de aangifte schenkbelasting, dan is het mogelijk om deze schenking belastingvrij aan te vullen tot maximaal 106.671 euro. Het is wel essentieel dat deze aanvullende schenking wordt besteed aan de eigen woning, bijvoorbeeld voor aankoop, aflossing van een eigenwoningschuld, of verbouwingskosten van de eigen woning. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • De ontvanger is tussen 18 en 40 jaar oud.
  • Het bedrag is daadwerkelijk, vóór 31 december 2023, door de schenker overgemaakt.
  • De schenking wordt uiterlijk in het jaar 2024 gebruikt voor de eigen woning.

Onbenutte jubelton mogelijkheden

Hoewel de jubelton niet meer van kracht is, kunt u nog steeds in 2023 tot maximaal 28.947 euro schenken aan iemand tussen 18 en 40 jaar voor de eigen woning. Dit bedrag is gelijkgesteld aan de eenmalig verhoogde vrijstelling die geldt tussen ouders en kinderen. Voor schenkingen van ouders aan kinderen houdt de verlaging in feite de afschaffing van de jubelton in. Voor andere relaties (bijvoorbeeld grootouders) is deze vrijstelling, vergeleken met de reguliere schenkbelastingvrijstelling van 2.418 euro (in 2023), een aantrekkelijke optie. De voorwaarden voor deze schenking zijn dezelfde als die voor de aanvullende schenking. De termijn voor het gebruik van dit bedrag voor de eigen woning is echter verlengd tot en met 31 december 2025.

Schenkovereenkomst

Als u in 2023 gebruik wilt maken van de jubelton (geheel of gedeeltelijk), raden wij aan een schenkovereenkomst op te stellen. Deze overeenkomst kan eventueel bepalingen bevatten waarin staat dat als de schenking niet vóór 31 december 2024 voor de eigen woning is gebruikt, het ontvangen bedrag terugbetaald moet worden aan de schenker. Hierdoor wordt de schenking ongedaan gemaakt en is er geen schenkbelasting verschuldigd. Als dit niet tijdig gebeurt, kan alsnog schenkbelasting verschuldigd zijn.

Ook kunt u in deze schenkovereenkomst een uitsluitingsclausule opnemen. Een uitsluitingsclausule betekent dat u als schenker bepaalt dat de schenking niet in de gemeenschap van goederen van de ontvanger valt.

Aangifte schenkbelasting 2023

Maakt u in 2023 gebruik van de jubelton (geheel of gedeeltelijk), dan dient er ook een aangifte schenkbelasting 2023 ingediend te worden, waarbij een beroep wordt gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning. Deze aangifte moet vóór 1 maart 2024 naar de Belastingdienst worden verzonden.

Tot slot

Hoewel de jubelton flink versoberd is, zijn er nog steeds mogelijkheden om er van te profiteren. Het is van groot belang om aan de gestelde voorwaarden te voldoen om de vrijstelling niet mis te lopen. Wilt u advies over uw mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!