Mijn kind wil een huis kopen, kan ik financieel helpen?

De huizenprijzen in Nederland stijgen verder en kende nog nooit een krappere bestaande woningmarkt dan op dit moment met een krapte indicator van 1,4. Daarnaast zijn de transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 11,3 procent hoger dan een jaar eerder. Met deze groei zijn de huizenprijzen in Nederland opnieuw harder gestegen dan het Europees gemiddelde. Voor starters is het moeilijk om zich te mengen in het weinige woningaanbod waarin de prijzen (ver) boven de vraagprijs weggaan. Voor veel jonge, die starter zijn en geen overwaarde hebben van een eerdere woning, is het in deze situatie haast onmogelijk om een woning te kopen.

Wat kun je als ouder betekenen?

Er zijn meerdere mogelijkheden als ouder om je kind te helpen met het kopen van een woning. In 2021 mogen ouders aan hun kind nog tot €105.302,- belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Sommige ouders die willen helpen maar dit bedrag niet direct voorhandig hebben zijn er nog andere mogelijkheden. Welke andere mogelijkheden dit zijn, lichten we graag verder toe.

Zo mag je als ouder jaarlijks €5.604,- (in 2021 vanwege Corona verhoogd naar €6.604,-) onbelast schenken, met deze schenking mag het kind doen wat hij of zij wil. Naast de jaarlijkse onbelaste schenking is er nog een eenmalige verhoogde vrijstelling tot 40 jaar van €26.881,-, dit bedrag mag eenmalig worden geschonken en vrij besteed worden. In 2021 hebben de ouders de mogelijkheid om onder voorwaarden meer belastingvrij te schenken dan €26.681,-, zo kan er tot een bedrag van €105.302,- (de bekende jubelton) belastingvrij voor de eigen woning worden geschonken.

Jubelton-Lening-Schenking

Wat kun je als ouder betekenen?

Er zijn meerdere mogelijkheden als ouder om je kind te helpen met het kopen van een woning. In 2021 mogen ouders aan hun kind nog tot €105.302,- belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Sommige ouders die willen helpen maar dit bedrag niet direct voorhandig hebben zijn er nog andere mogelijkheden. Welke andere mogelijkheden dit zijn, lichten we graag verder toe. Zo mag je als ouder jaarlijks €5.604,- (in 2021 vanwege Corona verhoogd naar €6.604,-) onbelast schenken, met deze schenking mag het kind doen wat hij of zij wil. Naast de jaarlijkse onbelaste schenking is er nog een eenmalige verhoogde vrijstelling tot 40 jaar van €26.881,-, dit bedrag mag eenmalig worden geschonken en vrij besteed worden. In 2021 hebben de ouders de mogelijkheid om onder voorwaarden meer belastingvrij te schenken dan €26.681,-, zo kan er tot een bedrag van €105.302,- (de bekende jubelton) belastingvrij voor de eigen woning worden geschonken.

Jubelton

Betreft de schenking van een jubelton (lees: €105.302,-) zitten bepaalde voorwaarde. Zo moet de ontvanger of de partner van de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar zijn, de dag van de 40e verjaardag telt nog mee. Het geld dient uitsluitend gebruikt te worden om een eigen woning te kopen of te verbouwen, de hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen of de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van uw eigen woning af te kopen. Daarnaast moet het geld uiterlijk in 2023 gebruikt zijn en de verhoogde vrijstelling mag niet eerder zijn gebruikt.

Geld vrij besteden?

  • Krijgt u de schenking van uw ouders? Dan mag u van de totale €105.302,- een bedrag van maximaal €26.881,- vrij besteden.
  • Krijgt u de schenking van iemand anders? Dan mag u van de totale €105.302,- een bedrag van maximaal €3.244,- vrij besteden.

Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Wat is er mogelijk voor ouders die niet voldoende financiële middelen direct beschikbaar hebben? Ouders die overwaarde op hun eigen huis hebben, kunnen een bedrag bijlenen om dat te schenken aan hun kinderen. De rente die de ouders betalen over het geleende bedrag dat zij lenen om de schenking aan hun kind mogelijk te maken, is niet fiscaal aftrekbaar. Dit is natuurlijk een nadeel, maar met de huidige lage rente is dit nadeel ook weer niet zo groot. Verder moeten de totale hypotheeklasten (inclusief de verhoging) betaalbaar zijn met het inkomen, vanaf 57-jarige leeftijd moet de totale hypotheek ook haalbaar en betaalbaar zijn met het toekomstige pensioeninkomen. Een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk tot 50% van de marktwaarde van de woning, in dat geval wordt er alleen rente betaald. Het afsluiten van een hypotheek brengt wel extra kosten met zich mee, zoals: taxatiekosten, advieskosten van de hypotheekadviseur en notariskosten.

De jubelton staat ter discussie. Het is onzeker of u daar in de toekomst nog gebruik van kunt maken.

Geraadpleegde bronnen:
CBS
ABN AMRO
NVM
Belastingdienst