Op dit moment is de levering en installatie van zonnepanelen nog belast met 21% btw. Particulieren kunnen deze btw bij de Belastingdienst terugvragen. Deze systematiek leidt tot aanzienlijke administratieve en uitvoeringslasten bij zowel particulieren als de Belastingdienst. Binnenkort komt hier echter een einde aan.
De Raad van de Europese Unie heeft namelijk op 5 april 2022 een wijziging van de btw-richtlijn vastgesteld. Met deze wijziging is het EU-lidstaten toegestaan om het btw-nultarief toe te passen op de levering en installatie van zonnepanelen op en in de onmiddellijke nabijheid van particuliere woningen, huisvesting en openbare en andere gebouwen die gebruikt worden voor activiteiten van algemeen belang.
Wat houdt het wetsvoorstel in?
Per 1 januari 2023 is het btw-nultarief van toepassing op levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen. In hoofdlijnen:
-
- Het btw-nultarief is van toepassing als de panelen worden geleverd met de bestemming om blijvend te worden geïnstalleerd op of in nabijheid van een woning. De partij die de panelen levert hoeft niet dezelfde partij te zijn die de panelen installeert. De wetswijziging is ook interessant voor partijen die de btw normaliter niet in aftrek kunnen brengen, zoals woningcoöperaties.
- Panelen die worden geplaatst op een garage, een schuur, in de tuin of op een uitbouw, vallen onder het btw-nultarief, mits deze behoren tot de woning.
- Onder installatie wordt verstaan alle dienstverlening die noodzakelijk is voor het aanbrengen en functioneren van de panelen. De installatie van een warmtepomp of accupakket valt niet onder het begrip installeren.
- Onder zonnepanelen worden panelen begrepen die de functie hebben om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Combiproducten zoals dakbedekking, PVT-warmtepompen en zonneramen/zonwering met daarin zonnecellen verwerkt, kwalificeren niet voor de regeling. In het dak geïntegreerde zonnepanelen lijken dus niet voor het btw-nultarief te kwalificeren. Zogeheten inlegbakken voor de zonnepanelen die op het dak worden aangebracht, kwalificeren wel voor het btw-nultarief.
- Vanwege de beperking dat de panelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen moeten worden geïnstalleerd, vallen panelen op bedrijfsgebouwen en openbare gebouwen niet onder het btw-nultarief. Zelfs niet als een bedrijfsgebouw of het openbare gebouw tegen een woning aangebouwd is.
Administratieve lastenverlichting
Zoals de zaken er nu voor staan, hoeft de particuliere zonnepaneeleigenaar met ingang van 1 januari 2023 geen btw meer te betalen over de levering en installatie van zonnepanelen. Dit zal tot een aanzienlijke lastenverlichting voor zowel de zonnepaneeleigenaar als de Belastingdienst leiden.
Hoe nu verder?
Naar verwachting zal het wetsvoorstel met Prinsjesdag worden gepresenteerd. Eind dit jaar zal duidelijk worden of het btw-nultarief voor zonnepanelen op woningen met ingang van 2023 wordt ingevoerd.