Wetsvoorstel 'Wet vaste huurcontracten'
Het wetsvoorstel ‘Wet vaste huurcontracten’, die moet ingaan op 1 juli 2024, beperkt de mogelijkheid om tijdelijke huurovereenkomsten aan te gaan. Vanaf die datum zullen de nieuwe regels van toepassing zijn op nieuwe huurovereenkomsten voor woonruimte. Deze overeenkomsten kunnen in principe alleen door de verhuurder worden opgezegd indien er een wettelijke opzeggrond is, en dit kan pas na toetsing door de rechter.
Opzeggronden onveranderd
De wettelijke opzeggronden blijven onveranderd, maar voortaan zal de rechter de opzeggronden moeten toetsen bij huurcontracten van twee of vijf jaar. Belangrijk om op te merken is dat de huurovereenkomst na opzegging van kracht blijft totdat de rechter een beslissing heeft genomen.
Doelgroepen
Het blijft mogelijk om woonruimte tijdelijk te verhuren aan specifieke doelgroepen, zonder huurbescherming, wat betekent zonder de noodzaak van een rechterlijke toets. Deze doelgroepen kunnen worden aangewezen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Uitgezonderde doelgroepen
Na 1 juli 2024 zijn tijdelijke huurcontracten zonder rechterlijke toetsing mogelijk voor de volgende doelgroepen:
- studenten;
- huurders die wegens dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders wonen;
- woningzoekenden met urgentie;
- huurders met wie de verhuurder een tweedekanscontract aangaat;
- wezen en nabestaanden;
- gescheiden ouders;
- huurders die werken op de Waddeneilanden;
- verhunninghouders (statushouders) die direct uit een COA-opvanglocatie komen.
Let op: de AMvB met de aangewezen doelgroepen is nog niet definitief vastgesteld.
Goede huurovereenkomst van belang
Het is raadzaam om in de overeenkomst expliciet te vermelden dat u verhuurt aan een specifieke doelgroep. Op deze manier wordt zo veel mogelijk voorkomen dat de rechter later oordeelt dat er geen sprake was van een doelgroep waarop de uitzondering van toepassing is.
- Vermeld welke doelgroep het betreft en waarom;
- Voeg indien mogelijk bewijs toe;
- Laat de huurder expliciet erkennen akkoord te zijn met de reden van de uitzondering en met de afwezigheid van huurbescherming.
Welke mogelijkheden zijn er straks nog wel?
Andere mogelijkheden om tijdelijk te verhuren blijven bestaan. Naast tijdelijke verhuur aan de eerder genoemde doelgroepen, blijft het volgende mogelijk:
- tijdelijk verhuren op grond van de Leegstandwet.
De Leegstandwet geeft regels voor het tijdelijk verhuren van specifieke objecten. Om hiervan gebruik te maken, is een vergunning van het college van burgemeester en wethouders vereist. Het huurcontract eindigt zodra de vergunning haar geldigheid verliest. Indien u van deze mogelijkheid gebruikmaakt, zijn bepaalde huurregels die normaal van toepassing zijn, niet van kracht. Zo is bijvoorbeeld het beëindigingstraject via de kantonrechter niet vereist;
- kortlopende huurovereenkomsten blijven mogelijk. Bij kortlopende huurovereenkomsten (denk hierbij bijvoorbeeld aan een vakantiewoning) is er in principe geen enkele bepaling van het woonruimterecht van toepassing.
Tot slot
Voor tijdelijke huurovereenkomsten die op of na 1 juli 2024 worden gesloten, geldt de rechterlijke toets over de opzeggronden. Tijdelijke verhuur blijft alleen mogelijk voor specifieke doelgroepen. Win tijdig advies in over uw situatie. Neem gerust contact met ons op!