Schenking eigen woning kind over drie jaar spreiden

Door de overspannen woningmarkt en de aangescherpte regels voor het aangaan van een financiering, hebben veel starters de hulp van hun ouders nodig bij de aankoop van hun eerste huis. Hierbij kan worden gedacht aan een schenking. Waar moet u op letten?

Jaarlijkse vrijstelling

Binnen de schenkbelasting kent de Nederlandse fiscale wetgeving diverse vrijstellingen. Zo kunt u ieder jaar een bedrag onbelast schenken aan uw kind. Voor 2021 bedraagt deze vrijstelling
€ 6.604. Dit is hoger dan normaal, want vanwege de coronacrisis is dit bedrag namelijk tijdelijk met € 1.000 verhoogd. Vanaf 2022 worden deze vrijstellingen weer met € 1.000 verlaagd.

Tip: Aan deze vrijstelling zijn geen nadere voorwaarden verbonden. Uw kind hoeft hiervan ook geen aangifte schenkbelasting te doen.

fiscaal-juridisch-advies-jubelton

Specifieke vrijstellingen

Dit ligt anders op het moment dat u gebruik wilt maken van een specifieke, eenmalige vrijstelling. Het gaat hierbij om schenkingen aan uw kind (met een leeftijd tussen
de 18 en 40 jaar oud) van:

  • maximaal € 105.302 (ook wel de jubelton genoemd) als uw kind het geschonken bedrag zal gebruiken ten behoeve van de eigen woning (aankoop, verbetering, aflossing hypotheek). Voor deze vrijstelling gelden overigens nadere voorwaarden;
  • maximaal € 55.996 als uw kind het geschonken bedrag zal gebruiken om een studie of beroepsopleiding te financieren. De kosten van deze studie of opleiding moeten dan wel hoger zijn dan gemiddeld. Ook voor deze vrijstelling gelden nadere voorwaarden.
  • maximaal € 26.881 in overige gevallen. Dit bedrag is vrij te besteden.

Als uw kind ouder is dan 40 jaar, maar zijn/haar partner nog niet, dan kan er toch gebruik worden gemaakt van een eenmalige verhoogde vrijstelling. De schenking doet u dan aan uw kind en in de aangifte schenkbelasting wordt aangegeven dat er een beroep wordt gedaan op een eenmalig verhoogde vrijstelling, omdat de partner tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Aangifte schenkbelasting

Om gebruik te kunnen maken van deze specifieke vrijstellingen moet uw kind (tijdig) aangifte schenkbelasting doen. Hierin dient hij/zij aan te geven wie de schenker is en welke eenmalige vrijstelling er zal worden toegepast. Zo kan de Belastingdienst vastleggen dat deze vrijstelling in een bepaald jaar is toegepast en dus niet later nogmaals mag worden gebruikt.

De aangifte moet ingediend zijn voor 1 maart van het jaar volgende op het jaar waarin de schenking heeft plaatsgevonden. Dus als u in 2021 een schenking doet, dient uw kind uiterlijk eind februari 2022 de aangifte in te dienen.

jubelton-koophuis-starters

Gespreid betalen jubelton

Indien u uw kind wilt steunen met de zogenaamde ‘jubelton’, dan kunt u ervoor kiezen deze schenking gespreid te betalen. Het is namelijk toegestaan om de schenkingen over drie aaneengesloten kalenderjaren te verdelen. Dat kan handig zijn als de ontvanger van de jubelton het geld wil gebruiken voor het aflossen van een lening, maar een boeterente zou moeten betalen als hij/zij te veel in een keer aflost.

Aandachtspunten. Let er wel op dat het geld niet alleen binnen drie kalenderjaren op de rekening van uw kind staat, maar ook dat uw kind het binnen die drie jaren moet gebruiken voor zijn/haar eigen woning. Doet uw kind dit niet (geheel), dan zal er over een deel van de schenking alsnog schenkbelasting betaald moeten worden. Tevens is het van belang om in de gaten te houden dat ook het laatste deel van de schenking wordt gedaan voor het bereiken van de 40-jarige leeftijd van de ontvanger of diens fiscaal partner.

Schenken met gesloten beurzen

Wilt u nog snel de jubelton benutten, maar zijn er geen contanten voorhanden? Dan is het mogelijk om te schenken met gesloten beurzen!

Als u als schenker de eigenwoninglening zelf hebt verstrekt, of wanneer u vanuit uw BV een eigenwoninglening hebt verstrekt, kunt u zonder de contanten voorhanden te hebben van de jubelton gebruikmaken. In het eerste geval kunt u een kwijtscheldingsbesluit nemen. Met de aanvaarding van de kwijtschelding is de aflossing door de begiftigde een feit.

Is er een eigenwoninglening verstrekt door uw BV, dan kunt u een schenking doen en deze voldoen door schuldovername. Ofwel, u neemt een deel van de eigenwoninglening van de begiftigde over ten titel van schenking. Door de schuldovername is de aflossing door de begiftigde een feit.

Let wel, er dient ook in deze gevallen aangifte schenkbelasting te worden gedaan.

Wilt u meer informatie over het doen van een schenking? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u nader informeren.