Vanaf 1 juli geldt de nieuwe EU-regeling BTW voor e-commerce

Wees alert: wijzigingen nieuwe EU-regeling voor e-commerce

Zoals de titel luidt zijn er wijzigingen aanstaande omtrent de nieuwe EU-regeling betreft de BTW voor e-commerce, deze wijzigingen treden per 1 juli 2021 in werking. Bent u een Nederlandse ondernemer en levert u goederen in de Europese Unie (EU) aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen? Dit kan bijvoorbeeld door middel van e-commerce (verzamelnaam voor alle soorten handel via het internet, bijvoorbeeld: een webshop) dan moet u vanaf 1 juli 2021 meestal btw betalen in de Europese landen waar uw goederen heen gaan. Dit geldt zowel voor goederen die al in de EU zijn als voor goederen die u importeert van buiten de EU. Om het u gemakkelijker te maken gaat er per 1 juli 2021 een nieuw systeem in werking, namelijk het ‘éénloketsysteem’. Met dit systeem voorkomt u dat u zich moet aanmelden bij de belastingdiensten in alle landen waar u goederen levert. Met het éénloketsysteem handelt u in één keer de btw-meldingen en betalingen over deze leveringen af voor alle Europese landen waar u goederen heeft geleverd.

Account aanmaken éénloketsysteem

Het is inmiddels mogelijk om een account aan te maken voor dit nieuwe systeem, dat het bestaande MOSS-loket vervangt. Wilt u een account aanmaken? Klik hier! Wanneer u via dit systeem gaat werken dan kiest u ervoor om de buitenlandse btw over de afstandsverkopen in uw eigen lidstaat (de Belastingdienst in Nederland) te voldoen. Dit betekent dat u zich niet meer hoeft te registreren in andere EU-lidstaten en u daar ook geen aangifte hoeft te doen. Via deze weg wordt het gemakkelijk en overzichtelijk gemaakt voor u!

Uitzonderingen

De nieuwe btw-regels voor e-commerce gelden voor diensten en goederen aan consumenten of niet-ondernemers in een andere Europees lidstaat. Vanaf 1 juli 2021 worden deze diensten en leveringen belast in het land van bestemming. Is het in uw geval zo dat u alleen in Nederland (of in één andere EU-lidstaat) gevestigd bent en uw totale grensoverschrijdende jaaromzet minder dan €10.000,- is, dan blijft u voor de afstandsverkopen btw-plichtig in Nederland (uw eigen lidstaat). De genoemde drempel van €10.000,- is op jaarbasis, waarbij ook voor de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 de drempel van €10.000,- bedraagt; in 2021 bedraagt de drempel dus niet de helft (€5.000,-) maar gewoon de volle €10.000,-! Bent u niet al over de bestaande afstandsverkopendrempels heengegaan, dan begint u dus vanaf 1 juli 2021 te tellen totdat u met uw omzet aan consumenten (of niet-ondernemers) naar andere EU-landen de € 10.000 overschrijdt. Vanaf dat moment bent u btw in het bestemmingsland verschuldigd en kunt u zich aanmelden voor het éénloketsysteem.

Andere wijzigingen

Verder zijn er nog enkele andere belangrijke wijzigingen die gelden per 1 juli 2021, namelijk:

  • De invoering van btw-plicht voor elektronische handelsplatforms: via deze platforms vinden de meeste afstandsverkopen van goederen aan consumenten plaats;
  • De introductie van de invoerregeling voor goederen van buiten de EU met een intrinsieke waarde tot €150,-: Dit is een nieuw systeem waarbij de leveranciers van deze goederen de btw op de verkopen via één loket kunnen voldoen. Hierdoor wordt bij de feitelijke invoer van de goederen geen btw geheven, maar wel over de levering aan de consument;
  • De afschaffing van de btw-vrijstellingen bij de invoer van goederen van buiten de EU met een intrinsieke waarde van minder dan €22,- die worden geleverd aan consumenten binnen de EU.

Onze tip

Zorg ervoor dat u de nieuwe (toch wel complexe) btw-regels omtrent e-commerce tijdig in uw administratie hebt verwerkt, dus begin op tijd!

Hulp nodig?

Zit u toch met bepaalde vraagstukken, komt u er niet uit of wilt u liever nog meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op want wij helpen u graag.