Uw voorlopige IB-aanslag 2022 aanpassen, ook als dga

In december en januari 2022 gaan de meeste ondernemers weer de voorlopige aanslag (VA) inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2022 en de VA inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet 2022 ontvangen. Door het opleggen hiervan neemt de Belastingdienst een voorschot op de door u te betalen IB/PVV 2022 en Zvw 2022. Waar moet u op letten?

Waarop is de aanslag gebaseerd?

De voorlopige aanslag 2022 wordt door de Belastingdienst vastgesteld op basis van de laatst bekende gegevens, zoals de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2020 of een door u gedane wijziging van de VA 2021, omdat u bijv. in 2021 meer of minder winst heeft gemaakt, dan gaat de Belastingdienst hiervan uit. De gegevens hiervan, met daarbij de aangepaste tarieven en wetswijzigingen per 1 januari 2021, zijn (vaak) de basis voor de voorlopige aanslag voor het komende jaar.

 

Coronacrisis van invloed op 2020 en 2021

Door de coronacrisis in de jaren 2020 en 2021 kan de winst in 2022 hoger uitpakken dan de winst in 2020 of 2021. Om te voorkomen dat u bij uw definitieve aanslag over 2022 een bedrag ineens moet bijbetalen, is het goed om te beoordelen of uw voorlopige aanslag niet te laag is vastgesteld.

In termijnen betalen?

Dat is mogelijk. U mag een voorlopige aanslag dan ook in elf termijnen betalen. De voorlopige aanslag kan natuurlijk ook te hoog zijn opgelegd. Ook dan is het verstandig om deze aanslag bij te stellen. U wilt immers niet meer betalen dan nodig is.

Waar dient u op te letten?

Vergeet niet om uw voorlopige aanslag te wijzigen, bijv. als u:

  • verwacht meer of minder winst te maken in 2022;
  • uw hypotheekrente verandert;
  • uw hypotheek heeft overgesloten of gaat oversluiten;
  • de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt;
  • een kind heeft gekregen;
  • gaat scheiden of een echtscheiding achter de rug heeft;
  • een huis heeft gekocht of verkocht.
IB-aanslag-2022

Te hoog of te laag?

Indien de voorlopige aanslag te hoog of te laag is vastgesteld door de Belastingdienst, dan kunt u deze op eigen verzoek bij laten stellen. Dit doet u door in te loggen met uw DigiD bij MijnBelastingdienst. Via Inkomstenbelasting kunt u bij Belastingjaar 2022 een VA inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen. Hier geeft u aan wat uw verwachte winst is en wat uw verwachte uitgaven zijn, zoals hypotheekrente, zorgkosten, enz.

Voorkom belastingrente! Een te laag opgelegde VA kan leiden tot 4% belastingrente.

Tip. Dit kunt u voorkomen door voor 1 mei 2023 aangifte Inkomstenbelasting voor het jaar 2022 te doen of om voor 1 mei 2023 een Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2022 in te dienen. Indien de Belastingdienst de gegevens conform uw aangifte c.q. verzoek of wijziging overneemt, betaalt u geen belastingrente.

 

Is de voorlopige aanslag 2022 te hoog of te laag vastgesteld door de Belastingdienst, dan kunt u deze op eigen verzoek bij laten stellen. Dit doet u door in te loggen met uw DigiD bij MijnBelastingdienst. Via Inkomstenbelasting kunt u bij Belastingjaar 2022 een VA inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen. Ook als dga!