Wet ‘excessief lenen bij eigen vennootschap’ komt eraan

Lenen bij eigen BV

Het is mogelijk om geld te lenen van een eigen BV zonder dat er direct belasting hoeft te worden betaald. Er wordt al jaren gesproken over het lenen bij de eigen BV en met name excessief lenen. In het huidige wetsvoorstel is de drempel vastgesteld op € 500.000. In het coalitieakkoord is een verhoging naar € 700.000 opgenomen. Dit betekent dat bij leningen bij de eigen BV van meer dan € 700.000 over het meerdere belasting betaald moet worden in box 2. Het tarief is momenteel 26,9%.

Welke leningen tellen mee?

Alle zakelijke leningen tellen mee voor de grens van € 700.00. Echter geldt er een uitzondering voor leningen bij de BV ter financiering van uw eigen woning. Als na 1 januari 2023 een nieuwe eigenwoninglening wordt aangegaan bij de eigen BV, geldt als aanvullende eis dat de BV een recht van hypotheek krijgt op de woning.

Bekijk het voorstel op de Rijksoverheid website hier.

Ingangsdatum

De verwachting is dat deze nieuwe wet per 1 januari 2023 ingaat. Dit betekent concreet dat u moet zorgen dat uw schulden aan uw BV per eind 2023 niet boven de grens van € 700.000 komen.

In de wet is bepaald dat de regeling niet alleen geldt voor uw eigen schulden bij de BV, maar ook de schulden van uw partner, ouders en (klein)kinderen bij uw BV tellen mee. Voor de laatste twee groepen geldt ook weer de drempel van € 700.000.

Wat nu te doen?

Heeft uw BV ook geld uitgeleend aan uw partner of directe familieleden?

Hoe kunt u directe belastingheffing voorkomen? Er zal gekeken moeten worden naar mogelijkheden om privé-investeringen te herfinancieren bij de bank. Ook kan er gedacht worden aan de overdracht van privé-investeringen aan de BV ter aflossing van de lening bij de BV.

Kijk ook goed naar eventuele garantstellingen die door de BV zijn verleend om u privé een financiering te laten afsluiten. Als deze garantstelling ervoor zorgt dat u de lening verkrijgt, telt deze mee voor de nieuwe wetgeving.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?

PaQt-zakelijke-lening