Wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregelingen

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de schenk- en erfbelasting biedt ondernemers de mogelijkheid om hun bedrijf fiscaal voordelig over te dragen aan de volgende generatie. In veel gevallen is de overdracht geheel of grotendeels vrijgesteld van belasting. Daarnaast maakt de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (DSR ab) het mogelijk om aanmerkelijk belangaandelen (5% of meer) in een bv bij overlijden of schenking over te dragen zonder directe belastingheffing..

Met het Belastingplan 2024 zijn al wijzigingen doorgevoerd in deze regelingen, inclusief maatregelen die in 2025 ingaan. In het Belastingpakket 2025 zijn aanvullende wijzigingen opgenomen, waarvan de meeste op 1 januari 2026 in werking treden, tenzij anders vermeld.

Belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2026

  • Beperking tot reguliere aandelen met een minimumbelang van 5%
    Alleen aandelen waarmee daadwerkelijk ondernemersrisico wordt gelopen, komen nog in aanmerking voor de BOR en DSR ab. Dit betekent dat bepaalde typen aandelen, zoals aandelenopties en winstbewijzen, worden uitgesloten. Cumulatief preferente aandelen blijven wél kwalificeren, mits deze in het verleden zijn uitgegeven als onderdeel van een gefaseerde bedrijfsoverdracht. Deze beperking treedt op een nader te bepalen moment in werking.
  • Versoepeling van het bezitsvereiste bij schenking
    Vanaf 2026 leidt een herstructurering onder bepaalde voorwaarden niet meer tot een nieuwe bezitsperiode. Momenteel geldt dat de schenker de onderneming minimaal 5 jaar moet hebben gedreven of de aandelen minimaal 5 jaar in bezit moet hebben gehad voordat deze geschonken kunnen worden.

Wijziging voortzettingsvereiste per 1 januari 2025

Het voortzettingsvereiste in de BOR bij schenking is al per 1 januari 2025 aangepast. De begiftigde moet nu minimaal 3 jaar de onderneming voortzetten, winst uit onderneming blijven genieten of de geschonken aandelen in bezit houden.

Tegengaan van ongewenste constructies

De overheid neemt maatregelen om misbruik van de BOR te voorkomen. Dit geldt met name voor:

  • Rollatorinvesteringen
    Hierbij zetten vermogende ondernemers op hogere leeftijd beleggingsvermogen om in ondernemingsvermogen, zodat het onder de BOR valt. Dit wordt vanaf 2026 tegengegaan door voor AOW-gerechtigden een langere bezitstermijn te eisen, afhankelijk van hun leeftijd.
  • Dubbel-BOR constructies
    Hierbij kopen ouders de eerder aan hun kinderen geschonken onderneming terug na het verstrijken van de voortzettingsperiode van 5 jaar, om deze opnieuw fiscaal voordelig te schenken. Vanaf 2026 wordt de BOR beperkt tot één keer per onderneming, waardoor deze constructie niet langer mogelijk is.

Tot slot

Zorg ervoor dat u tijdig inspeelt op deze wijzigingen, zodat u optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare fiscale voordelen en onaangename verrassingen voorkomt. Neem bij vragen of voor advies gerust contact met ons op!