Rond deze tijd ontvangt u de jaarlijkse WOZ-beschikking, waarin de WOZ-waarde van uw woning op de peildatum van 1 januari 2024 staat vermeld. Deze waarde is bepalend voor de aanslag onroerendezaakbelastingen die de gemeente voor dit jaar vaststelt. De WOZ-waarde heeft echter invloed op steeds meer belastingen. Zo wordt de hoogte van het eigenwoningforfait in uw belastingaangifte bepaald door de WOZ-waarde, evenals de watersysteemheffingen van de waterschappen. Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt bij de berekening van schenk- en erfbelastingen. Daarom is het van groot belang om de WOZ-beschikking zorgvuldig te (laten) controleren.
Vergelijk uw WOZ-waarde met die van andere woningen
De WOZ-waarde van woningen in Nederland is openbaar toegankelijk. Via www.wozwaardeloket.nl kunt u snel de WOZ-waarden van woningen in uw omgeving vergelijken met die van uw eigen woning. Sinds de laatste jaren hebben meer gemeenten zich aangesloten bij het WOZ-Waardeloket, zodat u nu WOZ-waarden van woningen door heel Nederland kunt inzien.
Redenen om bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waarde
Een hogere WOZ-waarde betekent in veel gevallen meer belasting betalen. Maar klopt deze waarde wel? Er kunnen factoren zijn die een lagere waardering rechtvaardigen, zoals:
- Bodemverontreiniging
- Geluidsoverlast (bijvoorbeeld door een drukke weg of spoorlijn)
- Slechte onderhoudsstaat van een woning
- Ongelukkige ligging (bijvoorbeeld weinig zon of nabij een industriegebied)
Volgens de Waarderingskamer was de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van woningen landelijk gezien 5,4% ten opzichte van de peildatum 1 januari 2023. In 2022 was dat nog 2,8%, terwijl in 2021 de stijging zelfs 17% was.
Heeft u baat bij een hogere WOZ-waarde?
In sommige gevallen kan het juist nadelig zijn als de WOZ-waarde van uw woning te laag is vastgesteld. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw hypotheekrente opnieuw moet worden vastgesteld of wanneer u een nieuwe lening wilt afsluiten.
Heeft u zonnepanelen?
Als uw woning zonnepanelen heeft, houdt dan in gedachten dat dit de waarde van uw woning kan verhogen in vergelijking met woningen in uw omgeving zonder zonnepanelen.
Bezwaar maken? Wacht niet te lang!
Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking moet binnen 6 weken na de datum van de beschikking gebeuren. Na deze periode blijft de vastgestelde WOZ-waarde voor een jaar geldig, niet alleen voor de onroerendezaakbelastingen, maar ook voor andere belastingen. Zorg dus dat u op tijd handelt!
Zowel bij een te hoge als een te lage WOZ-waarde kunnen wij bekijken of bezwaar maken zinvol is. Neem gerust contact met ons op en voorkom dat u onnodig te veel betaalt!