Bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername komt nogal wat kijken. Er spelen financiële en emotionele belangen, bij zowel de overdragende partij als de overnamekandidaat. Hoe zorg je dat beide partijen een goed gevoel hebben bij de overname? Hoe ga je bij een bedrijfsovername in de familiesfeer om met de positie van andere familieleden? Welke regelingen zijn er voor een bedrijfsoverdracht in de inkomstenbelasting, de schenk- en erfbelasting en de overdrachtsbelasting?

Wij weten precies met welke juridische en fiscale zaken u rekening moet houden. We merken dat klanten het prettig vinden om hierover te sparren. Of ze nu hun bedrijf willen overdragen of juist een bedrijf willen gaan overnemen. Wij denken daar graag met u over mee. Hoe eerder een bedrijfsovername bespreekbaar gemaakt wordt, hoe beter u voorbereid bent.

Inkomstenbelasting en schenkbelasting

Bedrijven worden bij een bedrijfsopvolging nogal eens tegen een lagere prijs dan de werkelijke waarde overgenomen. Het verschil tussen de koopsom en de werkelijke waarde is een schenking, waarover in beginsel schenkbelasting betaald dient te worden. Echter is deze schenking onder voorwaarden geheel of gedeeltelijk vrijgesteld van schenkbelasting. Deze regeling in de schenkbelasting wordt de Bedrijfsopvolgingsregeling genoemd. Voor de inkomstenbelasting geldt dat in geval van overdracht van een onderneming er sprake is van een staking en er in beginsel dient er te worden afgerekend. Deze afrekening in de inkomstenbelasting kan grotendeels achterwege blijven bij een geruisloze doorschuiving in de inkomstenbelasting naar de overnemer. Of dit aantrekkelijk en mogelijk is, hangt af van de feitelijke situatie. Wij kunnen u adviseren over de fiscale mogelijkheden.

belasting-bij-bedrijfsovernames