Gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden
Voor huwelijken gesloten na 1 januari 2018 kennen wij in Nederland de beperkte huwelijkse gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat tot de beperkte gemeenschap behoort/behoren:
- Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u en uw partner samen waren;
- Bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen;
- Een onderneming als u deze tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap start. Bestond een eigen onderneming al voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft deze privé. De partner die de onderneming drijft, moet een (redelijke) vergoeding betalen aan de andere partner.
Ingeval van een scheiding worden de bezittingen en schulden die in de beperkte gemeenschap van goederen vallen 50/50 verdeeld.
Bent u voor 1 januari 2018 gehuwd, zonder het opstellen van huwelijkse voorwaarden, dan bent u in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Dit houdt in dat:
- Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn;
- Erfenissen en schenkingen in de gemeenschap van goederen vallen (hier bestaan uitzonderingen op);
- Een eigen onderneming automatisch in de gemeenschap van goederen valt. Schuldeisers kunnen op alle gezamenlijke bezittingen verhaal halen.
Ingeval van scheiding worden de bezittingen en schulden die in de algehele gemeenschap van goederen vallen 50/50 verdeeld.
Punt van aandacht
Het is verstandig om u voor uw huwelijk te laten adviseren over het wettelijke regime dan wel de mogelijkheden tot het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Ook staande het huwelijk kunnen er redenen zijn tot het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Met name voor ondernemers is het opstellen van huwelijkse voorwaarden een belangrijk punt van aandacht, ook al valt binnen het nieuwe regime het ondernemingsvermogen niet in de beperkte gemeenschap. Zonder nadere toelichting zou bijvoorbeeld discussie kunnen ontstaan over de hoogte van de (redelijke) vergoeding die aan de gemeenschap moet worden voldaan. Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden kunt u, in de meeste gevallen, voorkomen dat zakelijke schuldeisers bij het vermogen van de partner kunnen komen. Ook kan er in huwelijkse voorwaarden worden overeengekomen aan wie het ondernemingsvermogen toekomt ingeval van scheiding. Wij kunnen u hier nader over informeren.
Verrekenbeding
Wist u dat een echtscheiding soms toch kan leiden tot een verdeling alsof er een gemeenschap van goederen was, ook al zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld om dat te voorkomen? Veel ondernemers laten huwelijkse voorwaarden opstellen, maar vergeten nogal eens dat in de akte een periodiek verrekenbeding is opgenomen. In het periodiek verrekenbeding zijn afspraken opgenomen om bepaalde inkomsten en/of vermogen met elkaar te verrekenen. Deze verrekenbedingen dienen (vaak jaarlijks) te worden uitgevoerd. Gebeurt dat niet, dan wordt bij een scheiding het totale bezit van beide partners in principe verdeeld alsof er een gemeenschap van goederen was. Dit kan vervelende en onbedoelde gevolgen met zich meebrengen.
Wij voeren het periodieke verrekenbeding graag voor u uit. Zo worden ongewenste gevolgen voorkomen als u toch besluit uit elkaar te gaan.